Untungnya Shopping di Pasar Tani Pagi

Teks & Foto: Zaila Hafni

Minggu lepas pi pasar tani pagi. Aduhai rambang sungguh mata.

Ayam, daging, ikan, seafood - semua fresh berkilauan gitu ha. Hehe

Sayur pun menimbun 3 ikat RM5.

Tak masuk buah-buahan tempatan lagi.

Yang jual anak-anak pokok (yang ni hasben akak suka).

Blaus RM15. Aduhhhhh

Nasi lemak. Nasi dagang. Nasi kerabu. Kuih muih.

Antara pasar pagi yang kami pernah pegi - Stadium Shah Alam, Pekan Salak, Puchong semua best!

Untung ada hari dapat beli murah banyakkkk. Cuma kena tahan dengan nak cari parking dan ramainya umat manusia. Yang penting nak mudah pegi seawal pagi. Akak biasa keluar around 7.30 gitu. If dah 8 ke 9 tu memang crowded la. Tak sesuwei ngan kitorang 5 beranak ni ha huhu. Lagipun awal-awal orang baru start niaga. Takde la risau barang dah habis. Hehe

Oklah. Akak nak pi pasar tani ni. Babaiii

Gambo hasil tangkapan di pasar pagi minggu lepas. Syoknya banyak sayoqqqq.

Simptom Anak Bengkak Tonsil (Tonsillitis)

Teks: Zaila Hafni

Sejak semalam, badan Faheem panas-panas. Aih demam pulak budak ni. Tapi abang dengan adik dia ok.

Bibir kering sampai bengkak sikit, mata pun kuyu je macam sembab pun ada, nafas dan mulut dia berbau.

Ni macam sakit tekak - tonsil bengkak ni. Panas pun kat leher dengan kepala je. Kaki tak panas.

Malam, dua tiga kali bangun nangis-nangis. Gamaknya ada mukus tersangkut kat ruang antara hidung dengan mulut. Hidung tersumbat. Nak bernafas biasa tak boleh, bernafas kot mulut.

Minum air pun sikit-sikit saja. Makan tu makan tapi ada yang muntah. Rupanya tak selesa nak menelan. Huhu kesian anak ummi.

Nak baring pun atas riba ummi, nak berdukung dengan abah.

Jadinya pagi ini bawak dia ke klinik.

Dokter check tekak, muka dokter lain macam.

Ya Allah puan, besarnya tonsil dia bengkak ni. Sikittt aje ruang untuk telan...

Aduhai anak, cemana la hang makan biskut pagi tadi dengan tekak camni... huhu mesti sakit. Yang ummi pun tak teringat nak bagi bubur, padahal ada je tadi. Haih.

Dokter kata ini jangkitan bakteria sebab mulut dan nafas berbau. Jadi kena on antibiotik. Dokter jugak bagi paracetamol untuk demam dan kurangkan sakit. Satu lagi ubat selsema. Kena ambik 3 kali sehari.

Mujurlah Faheem ni senang makan ubat. Takde la nak kena perang bagai macam abang dia. Yang ni dia siap tanya kita nak makan ubat. Hehe

Kalau badan anak kejap panas, kejap sejuk, selalu panas kat kepala dan leher, makan kurang selera atau dok muntah/luwek, mungkin tonsil bengkak la tu.

Better pegi check takut bengkak makin besar dan tutup saluran tekak.

Dokter akan bagi ubat untuk kurangkan sakit dan kecutkan bengkak. Selain tu, kena usahakan bagi anak minum lebih air kosong/sup. Kena bagi banyak makan sayur dan buah. Makanan terproses dan berpotensi alergi kena hold kejap sebab boleh trigger tonsil bengkak lebih teruk.

Alhamdulillah dokter sangat friendly. Layan semua soalan kitorang. Semoga anak cepat sembuh dan serasi dengan ubat.


Pengalaman Pertama Anak Ke Tadika

Teks & Foto: Zaila Hafni

Akhirnya akak juga dah tergolong dalam golongan mak-mak yang dok kalut dengan anak sekolah. Hehe

Rutin harian dah berubah sikit dan dalam 2 hari ni nampaknya so far so good lah.

Anak akak start tadika lambat sehari daripada tarikh start sekolah. Lepas tu dia sesi petang pulak, punya lama rasa tunggu dia nak start tu. Sepupu dia dah 2 kali kelas baru dia start. Hahaha. Sepupu dia kat Tadika Kemas.

So far alhamdulillah la sebab tengok dia happy nak pi tadika. In fact dia excited sebab tengok gambaq sepupu dia kat tadika, gambaq anak-anak kawan akak yang dah pi tadika macam best, jadi dia agak tak menyabar juga nak rasa pengalaman macam tu.

First day dia kitorang semua gi hantar. Mula-mula tu dia dok risau jugak kena tinggal tapi lepas dah masuk kelas semua dah ok. Siap tak mau balik pulak tu!

Kelas dia start 2.30 pm. Rehat 4.00 pm. Sambung balik 4.30 pm. Balik 5.30 pm.

Semalam lepas abah dia ambik, kepenatan sungguh muka. Hehe main banyak masa rehat tu rasanya.

Bekal akak bagi dia semalam. Roti telur cheese, daging burger dengan pasta goreng.

Macamana bekal tu akak bagi, macam tu lah bekal tu dibawak balik. Dia tak makan! Dia beli kopok kat tadika. Air masak pun tak luak. Balik rumah tengok bibir kering tak minum air.

Kita ni ye ye la kan pesan nanti makan dengan kawan la, share la bagai. Sekali bukannya dia makan pun. Siap cakap kat abah dia masa rehat beg dia hilang tak boleh ambik bekal. Ehhhhh. Akak macam tak boleh nak caya je. Hmmm.

Setakat ni memang takde masalah dia nak ke tadika. Seronok sangat. Masa tengah beratur nak masuk kelas for the first time tu pun dia dah make friend. Budak yang ditegur pun nampak friendly and nak berkawan. Sempat la kenal kawan dia mana satu.

Tadika dia, bawak beg isi bekal aje. Buku, pensel warna, pensel semua tadika bekalkan dan tak dibawak balik. Melainkan ada kerja rumah apa apa baru cikgu bagi. Ok juga macam tu. Semua budak guna alat tulis yang sama.

Hari ni hari last tadika untuk minggu ni. Nanti abahnya balik, bawak dia sekali pi solat Jumaat lepas tu terus hantar tadika.

Akak plan nak bekalkan dia cekodok pisang. Tengok je lah macamana pulak hari ni...

Azam Baru Ke Tu?

Teks & Foto: Zaila Hafni

Apa ada dengan azam baru kalau azam lama tak tercapai?

Kehkeh. Mengata diri sendiri kau kan. Ngeee.

Biarlah azam yang tak tercapai kita forward dan cuba lagi tahun ini. Yang dah tercapai, alhamdulillah semoga lebih baik.

Akak?

Ada jugaklah buat azam tapi akak tak suka share. Kikiki. Dan pada akak sebenarnya tak payah tunggu setiap kali tukar tahun untuk nak ada azam. Boleh je start bebila.

Ini satgi tahun baru kemain kau beriya, semangat bagai. Lepas tu terbengkalai dah azam tu ha.

Siapa lagi yang dok azam kurus sejak 2013 tapi tak kurus jugak? Hahaha 5 tahun dah oiii. Kihkihkih jangan marah haaa

*Gambar hiasan*

Zizie Ezette Dapat Twin!

Teks: Zaila Hafni
Imej: Instagram Zizie Ezette

December babies!

Baru tengok Fizo update Mawar dah selamat bersalin, Zizie Ezette pun menyusul dengan twin!

Sheikh Muszaphar-Dr Halina pun baru dapat twin hari tu.

Wahh meriah!

Tengok mak-mak selebriti post-bersalin ni, lawa kemain. Akak dulu rasanya kemain selebet. Kahkahkah

Penat meneran tak habis lagi kau.

Apapun tumpang happy dengan mereka yang dapat baby baru tahun ni dan tahun depan.

Rezeki :)

Sambut Hari Jadi Anak

Teks & Foto: Zaila Hafni

Semalam, meraikan birthday anak sedara dan anak-anak akak sekali, kat rumah mak.

Aunties diorang la ni yang arrange, kita follow je. Hehe

Biasa, sambut birthday cara kami sederhana saja tapi yang penting semua dapat berkumpul sekali dan makan sama-sama. Selalu buat di rumah aje sebab dengan ada anak-anak kecik ni masing-masing lebih selesa.

Kalau masa akak kecik dulu, mak akan masak laksa dan jemput kawan-kawan mai rumah. Itu sajalah sambutannya. Jamu orang makan. Hehe

Semalam kami berstimbot. Senang dan sedap makan ramai-ramai.

Abah mentua belikan durian. Adik ipar belikan kek birthday. Adik ipar sorang lagi belikan bahan-bahan stimbot. Abang ipar belikan KFC.

Birthday semalam meraikan 3 orang - anak sedara sorang dan anak akak 2 orang. Maka syoklah anak-anak dapat hadiah. Dapat beg sekolah dengan kaler, pencil case. Dapat baju baru. Alhamdulillah alhamdulillah.

Kita sebenarnya bukanlah nak sambut birthday tu yang utama. Keutamaannya kumpul adik-beradik, anak-anak jumpa sepupu, kita balik jenguk parents. Makan  ramai-ramai sekali sekala. Makan sedap dengan keluarga.

Sumbangan Pembinaan Bangunan Sekolah Menengah Islam Puchong

Teks: Zaila Hafni
Foto: FB Sekolah Menengah Islam Puchong (Official)

Ini adalah entri rayuan sumbangan ikhlas untuk pembinaan bangunan Sekolah Menengah Islam Puchong yang kini masih lagi di peringkat awal.

SMIP beralamat di Jalan Jurutera, Kg Seri Aman, Puchong, Selangor.

Jika ingin menyumbang, boleh salurkan kepada salah satu akaun bank di bawah.

=================================

TERKINI!!

Sekitar perkembangan Projek Pembinaan Bangunan Baru SMIP.
18 Disember 2017

Rayuan Sumbangan Ikhlas ke akaun:

Bank Islam : 1206 5010 0443 60
Sekolah Menengah Islam Puchong

Maybank : 5627 7721 1141
SMIP AL QAMAR RESOURCES

" Teruskan menyumbang.. Semoga Allah memberkati para penyumbang & penderma sekalian "

Terima kasih.

Anak ke Tadika dah Minggu Depan!

Teks: Zaila Hafni

Di timeline FB, penuhlah dengan perkongsian mak ayah dengan perbelanjaan anak nak masuk sekolah.

Dari keperluan sekolah macam beg, kasut, baju hinggalah ke buku dan yuran.

Bukan sikit-sikit belanja untuk seorang anak, berganda kalau anak ramai.

Harga sebuah pendidikan untuk anak-anak, generasi pewaris bangsa.

Kami yang baru nak daftar anak ke tadika pun dah mula rasa. Itupun umur 6 tahun baru kami masukkan ke tadika. Alhamdulillah juga dapat tadika yang yurannya masih dikategorikan mampu untuk kami.

Cuma masa daftar ni jelah, bayaran untuk buku, uniform dan lain-lain.

Pengalaman pertama agak mengujakan jugaklah. Dah kena siapkan uniform tadika, tampal lencana, beli beg sekolah dan alat tulis.

Setakat ni tengok anak ok aje, minta-minta nanti dah start tadika tu pun dia ok la jugak.

Minggu depan akak dah jadi mak yang ada anak sekolah dah. Hehe. Geng la dengan mak-mak yang kena iron baju uniform anak. Haha. Cuma tak payah nak perang kejut anak bangun pagi sebab dia tadika sesi petang. Kikiki

Anak Masuk Sekolah

Teks: Zaila Hafni

Dah tiba ke minggu akhir cuti sekolah, mak ayah pun dah start busy uruskan anak kembali ke sekolah.

Beli buku, siapkan pakaian, kelengkapan sekolah dan macam-macam lagi.

Akak pun tetiba tak terkecuali. Akak hampir lupa anak akak pun nak masuk sekolah.

Sekolah tadika. Hahaha

Dah daftar dan dah dapat baju uniform tadika dah. Warna hijau. Hehe. Besor sikit almaklumlah anak bujang akak tu selim melim orangnya. Tapi oklah tu.

Tinggal nak siapkan barang-barang sekolah sikit. Beg, kasut, alat tulis.

Anak akak masuk tadika first time umur 6 tahun. Macam ummi abah dia la. Masa umur 4-5 tahun dia sekolah ummi je. Hihi

Harap-harap urusan pertadikaan dia berjalan lancar. Nampak setakat ni, dia excited nak pi tadika. Jangan sampai nanti depan pagar tadika dia buat drama udah le!

Mak-mak semua dah siap ke barang sekolah anak? Ke minggu nak shopping?

Nasi Lemak Bungkus

Teks & Foto: Zaila Hafni

Pagi bersarapan dengan nasi lemak dah memang tak asing dah bagi rakyat Malaysia ni. Akak pun tak terkecuali.

Sekarang ni, akak suka nasi lemak bungkus kecil-kecil. Kalau dapat yang dibungkus dengan daun pisang tu memang paling akak suka. Bau dia sedap, harummmmm.

Satu masalah nasi lemak bungkus kecil ni, lauk dia selalu tak cukup. Haha. Tak cukup dalam erti kata tekak akak.

Pernah jumpa, nasi lemak yang saiz memang kecil, agaknya saiz penumbuk anak akak je hehe, sambal kosong, ikan bilis kacang ada satu sudu teh, telur dadar sekeping nipis. RM1.20 ke RM1.50 dah tak ingat.

Ada juga yang complete nasi lemak secawan, sambal, ikan bilis goreng, kacang, telur rebus separuh, timun - harga up sikit RM1.80. Yang lebih kurang camni tapi harga RM1.50 pun ada.

Ada juga jenis nasi lemak dengan sambal bilis bawang, telur goreng. Pun boleh je.

Macam-macam versi.

Yang pasti, penjual nasi lemak pun nak kena fikir kos juga. Santan, kacang, ikan bilis, telur boleh tahan juga harganya.

Nak nasi lemak seringgit tu payah benar la sekarang ni. Tak untung pun agaknya ye.

Tu pun syukur ada juga orang jual nasi lemak kan. Hehe. Kot banyak komplen, buatlah sendiri. Puas hati nasi nak tambah berapa pinggan, sambal bilis, ikan bilis goreng garing, kacang 20 biji, telur rebus sebiji atau telur mata, timun berapa banyak suka.

Adeh... ngences pulak tulis pasal nasi lemak. Menitik air mata sambil makan roti telur pagi ni. Haha!

Gambar nasi lemak tu hiasan je.

Reda Sakit Pinggang dengan Panaflex

Teks & Foto: Zaila Hafni

Encik suami sakit-sakit pinggang minggu lepas. Akak, memang sejak beranak pinak sakit pinggang sokmo dah. Hehe. Kurang kalsium dan penuaan mungkin juga ye.

Encik suami dok angkat-angkat barang berat semenjak dua menjak ni, kadang tidur atas lantai dengan toto nipis, berasa jugaklah sengal lenguh tak sedap pinggang.

Akak dah memang tau dah. Kalau keputusan pil kalsium, lepas tu kurang minum susu, memang senang sakit pinggang.

Jadinya nak bagi reda sakit pinggang tu, encik suami beli Panaflex. Macam koyok gaklah. Pelekat berangin nak bagi lega sakit pinggang.

Dia pakai sekeping sebelum tidur. Esoknya alhamdulillah kurang sakit dah katanya.

Akak pun cuba jugak semalam sebab sengal sungguh rasa pinggang ni. Sebaik saja pelekat tu melekat kat belakang pinggang tu, berdesup berangin terasa aduhh leganya!

Dia macam kita sapu minyak panas jugaklah tapi yang ni rasa berangin tu sampai ke esok pun ada lagi. Sedap betul perasaan dia. Haha. Kalau koyok macam sekejap je dah hilang rasa berangin tu.

Panaflex ni, punya prihatin. Siap bagi seal untuk tampal kat tepi pelekat, jadinya takde la pelekat tu bergerak-gerak atau beralih. Dan lekatannya pun kuat, tak jejas kulit pun. Selesalah kiranya. Bau pun tak ada. Orang sebelah pun tak tahu kita pakai 'koyok'.

Memang akak rekemen kalau yang lenguh-lenguh kat pinggang tu untuk guna Panaflex ni. Tapi untuk kesan sementara dan tak serius saja tau. Kalau selalu sangat sakit pinggang atau makin teruk, pi ambik ubat kat dokter. Dokter akan bagi ubat yang lagi spesifik yang sesuai dengan keadaan kita.

Sepeket Panaflex ni harga RM5.50 kat 99 Speedmart. Setiap peket ada 2 keping.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...